Raport Activitate 2015

Ajută tinerii din nordul țării să-și facă vocea auzită, dar și să se lanseze în afaceri! De 18 ani, Asociația Obştească „Caroma Nord” contribuie la promovarea sectorului de tineret, protecția mediului, integrarea sociala și transparența decizională la nivel local. ONG-ul se implică activ și în activități de voluntariat.

Până acum, „Caroma Nord” a contribuit la crearea a cinci ONG-uri, a reușit să elaboreze strategii locale pentru tineret și să organizeze multiple campanii de salubrizare, colectare selectivă a deșeurilor și plantare a spațiilor verzi. Totodată, au fost amenajate parcuri ale tinereții și sănătății în satele de nord ale Moldovei. ONG-ul continuă să investească și să creeze noi oportunități pentru a convinge tinerii să creadă în forțele proprii.

„Asociați noastră a fost prima care a conectat satul Pârlița din Fălești la internet”, spune zâmbind coordonatorul de programe al ONG-ului, Constantin Curca, care mai precizează că „tot în acea perioadă am instruit tinerii să-și creeze un Curriculum Vitae sau să scrie o scrisoare de motivare. Întotdeauna ne-am concentrat pe implicarea lor în viața socială, iar în prezent, unul dintre proiectele noastre presupune încadrarea acestora în procesul de transparență la nivel local. Tinerii din Sângerei transmit în direct ședințele Consiliului local și ale Consiliului raional”, precizează coordonatorul de programe al Asociației „Coroma Nord”, Constantin Curca.

Până acum, de inițiativele organizației neguvernamentale au beneficiat zeci de mii de elevi, mii de profesori, femei, vârstnici, sute de ONG-uri, funcționari public și șomeri. Uniunea Europeană este unul dintre principalii parteneri ai asociației din Bălți. Trei dintre cele patru proiecte pe care le implementează în prezent sunt finanțate de UE. Unul dintre ele este și „Fondul Inovaţional de Antreprenoriat pentru Tinerii din Drochia şi Bălți”, cofinanțat de Suedia prin intermediul Fundației Est-Europene.

„Datorită acestei inițiative, au fost lansate cinci afaceri în Drochia și Bălți. Este vorba despre deschiderea unui Coffe Shop, dezvoltarea unei afaceri agricole (dotarea a două sere cu un sistem modern de încălzire), inaugurarea unei școli de aritmetică mintală, înființarea unei firme de catering și lansarea unui start-up care presupune achiziționarea unei cabine foto pentru evenimente”, spune Constantin Curca.

Beneficiarii granturilor de 2.500 de euro au între 21 și 32 de ani. În total, au reușit să deschidă 11 locuri de muncă în localitățile lor. „Din păcate, una dintre afaceri, cabina foto pentru evenimente, nu este funcțională în prezent, din cauza anulării și restricționării ceremoniilor, conform măsurilor impuse de pandemia COVID-19. Valoarea totală a proiectului este de 45 de mii de euro. Este prima inițiativă prin care asociația noastră oferă ajutor material tinerilor”, precizează reprezentantul ONG-ului.

Constantin Curca spune că organizația a aplicat la acest proiect european din dorința de a le oferi tinerilor șansa de a rămâne acasă și de a contribui la modernizarea regiunii în care locuiesc. „Este greu să fortifici sectorul de tineret fără a-i oferi anumite oportunități economice. Totodată, prin intermediul acestui proiect, am vrut să demonstrăm că pentru lansarea unei afaceri nu ai nevoie de sume imense de bani, așa cum cred mulți, dar de curaj și de idei inovatoare”, mai adaugă Constantin Curca.

„Caroma de Nord” este convinsă că rolul organizațiilor neguvernamentale este determinat pentru o societate transparentă și prosperă, pentru că schimbarea începe de la fiecare dintre noi, iar orice idee poate genera soluții pentru un viitor mai bun. „Ne dorim foarte mult ca inițiativa de susținere a tinerilor antreprenori să aibă continuitate. Prin intermediul unor asemenea programe, influența sectorului de tineret crește considerabil în Republica Moldova. Tinerii sunt o forță puternică, care pot și trebuie să contribuie la dezvoltarea țării”, spune Constantin Curca.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică și socială a țării", proiect implementat de către Fundația Est-Europeană, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia.