AO “Caroma Nord” a organizat în data de 4 iunie 2021, la Bălți, Masa Rotundă privind diseminarea bunelor practici în implementarea Bugetării Participative în regiunea de nord a RM, care a cuprins o sinteza scurtă a derulării proiectului în localitățile implicate.
La eveniment ne-au onorat cu prezența Primariul orașului Sîngerei, domnul Arcadie Covaliov, Viceprimariul Andrei Cucoș, Viceprimarul orașului Florești, doamna Olesea Spataru Rotarciuc, Viceprimarul orașului Rîșcani, domnul Veaceslav Spătaru, specialist principal pe probleme tineret, doamna Elena Parasca - Primăria Drochia, specialist principal în atragere de investiții Primăria Floreşti Floreşti, doamna Silvia Colța, împreună cu specialiștii financiari și Secretarii Coalițiilor Locale: Dumitru Stoica, Radu Marandiuc, cu câte un grup de persoane active din Florești, Drochia, Sîngerei Rîșcani și Bălți, și reprezentanții Expert-Grup, domnul Dumitru Pintea și Vadim Gumene.
La întrunire au fost prezenți peste 40 de persoane, reprezentanți ai administrațiilor publice locale, organizațiilor neguvernamentale, reprezentanți ai instituțiilor de învățămînt, biblioteci, precum și persoane fizice dornice de a colabora.
Cu un cuvânt de salut la deschiderea evenimentului a venit domnul Arcadie Covaliov, primar al orașului Sîngerei, care a și-a exprimat toată recunoştinţa faţă de organizatori, echipa sa și membrii Coalițiilor Locale, care prin dedicația și pasiunea lor pentru prosperitatea orașelor contribuie la evoluția proiectelor locale.
La fel, domnul primar a menționat că la Ședința Consiliului Orășenesc de vineri este pusă chestiunea de majorare a Bugetului Civic cu încă 20 mii lei, astfel vor fi susținute toate cele 6 proiecte înaintate spre finațare de locuitorii orașului Sîngerei și satului Vrănești, din componența sa.
În continuare, domnul Vasile Grama, moderatorul evenimentului, expert în cadrul proiectului, a invitat viceprimarii din regiune să vină și ei cu un cuvât de salut și o scurtă prezentare a relizărilor proiectului.
Doamna Olesea Spataru Rotarciuc, viceprimar a orașului Florești, a salutat audiența și a felicitat cei prezenți cu realizările obținute până la acest moment, accentuând importanța implicării fiecărui cetățean în viața socială.
După care doamna Silvia Colța, responsabilă în cadrul primăriei de implementarea proiectului și secretarul Coaliției Florești, Dumitru Stoica, au prezentat acțiunile întreprinse și pașii care urmează până la încheerea proiectului.
Domnul Grama a invitat celelalte comunități cu prezentări vis-a-vis de derularea proiectului, iar participanții să-și expună părerea pe marginea subiectelor abordate.
Doamna Tatiana Constantinovici, șef-contabilă a primăriei Florești, a menționat despre greutățile pe care le întâmpină la justificarea cheltuelilor legate de proiectele depuse, deoarece este necesară o linie separată în buget privind finanțarea din bugetul local a inițiativelor cetățenilor. Această întrebare a fost ridicată și de reprezentanții primăriilor Drochia și Sîngerei.
A continuat seria de prezentări doamna Elena Parasca, sprecialist principal în cadrul primăriei Drochia, cu o analiză comparative a implementării Bugetului civic în anul 2020 și anul 2021.
Doamna Parasca a menționat beneficiile aderării primăriiei Drochia și Coaliției Locale la proiect, subliniind faptul că, spre deosebire de 2020, cand au fost depuse doar 3 proiecte, anul acesta asistăm la un mai mare interes din partea locuitorilor Drochia, care au depus spre finanțare 8 proiecte și au votat on-line cele mai reusite propuneri, simțindu-se o transformare dinamică a localității. La fel doamna Parasca a acentuat conlucrarea în cadrul proiectului cu echipa regională și centrală și perspectivele pentru orașul Drochia în viitorul apropiat.
În continuare s-a vorbit despre problemele întâmpinate în implementarea procesului de BP în regiunea Nord, fiind invitați reprezentanți ai primăriilor Rîșcani și Bălți.
Domnul viceprimar, Veaceslav Spataru, a felicitate inițiatorii și promotorii Bugetării participative din orașele Sîngerei, Florești și Drochia, constantând cu regret că acțiunile întreprinde de administrația locală, cât și Coaliția locală, nu au fost suficiente pentru a da o posibilitate locuitorilor Rîșcani să decidă prioritățile de dezvoltare a orașului și rolul investițiilor. ”Chiar în acest moment are loc Ședința Consiliului Orășenesc, la care participă secretarul Coaliției locale, Denis Țurcanu, care va adduce încă odată la cunoștința consiliertilor despre această oportunitate” .
Delegația din Rîșcani a menționat că, fiind membri ai Coaliției Rîșcani au acumulat informații necesare pentru implementarea proiectelor în viitor, și anume, modalitatea de evitare a anumitor blocaje care survin în transparența Administrației Locale, cât și că s-au convins cât de importantă a fost implementarea acestui proiect în localitățile implicate. Nu în ultimul rând si-au exprimat speranța că cetățenii pot influența și distribui banii publici pentru rezolvarea problemelor curente, doar dacă vor fi mai bine informați și instruiți despre procesul bugetar. Cei prezenți, în special reprezentanții APL-urilor, s-au motivat din exemplele colegilor din regiune.
Experiența și practicile bune acumulate de APL și Coaliții Locale din Drochia, Florești, Sîngerei au fost prezentate și în cadrul reportajelor, materialelor video și filmulețelor realizate de asociația ”Caroma Nord” cu participarea actorilor-chee din proiect, iar în timpul evenimentului la Bălți s-au analizat și s-au accentuat acţiunile și activităţile necesare a fi întreprinse în vederea îmbunătăţiri procesului de BP locală.
În cadrul ultimei sesiuni au venit cu recomandări experții și consultanții de la Centrul Analitic ”Expert-grup”, domnii Dumitru Pintea și Vadim Gumene.
A fost pus în dezbateri cum s-au isprăvit autoritățile locale cu planul de participare a cetățenilor în procesul bugetar, cât și durabilitatea proiectului după finisare, obiectul Memorandumului de colaborare cu administrațiile locale și membrii coalițiilor.
Despre obiectivele și importanța implicării active a locuitorilor pentru proiect a vorbit Radu Marandiuc, secretarul Coaliției Locale Sîngerei și doamna Ana Codreanu- Specialist Relații cu publicul din cadrul primăriei orașului Sîngerei.
”Anul 2020 a fost plin și complex pentru orașul Sîngerei prin multe evenimente importante în viața socială, dar și prin aderarea Primăriei la proiectul de grant al UE „Informează, abilitează și acționează! Societatea civilă pentru o mai bună guvernanță bugetară în Moldova”, au menționat vorbitorii. ”În plină pandemie, în premieră, deși n-a fost ușor, Primăria orașului Sîngerei, totuși, a găsit resurse finaciare și a lansat concursul de propuneri de proiecte în cadrul Programului de Bugetare Participativă, Bugetul Civic! Este o victorie pentru care am muncit și vom munci în continuare, arât cât găsim sprijin în autorități” – a subliniat Radu Marandiuc și a propus să fie efectuate schimburi de experiențăță în cadrul proiectului cu prezentarea și procesului de lucru a primăriilor, care au pus în aplicare bugetul participative din țară. ”Așa cum printre realizările obșinute au fost menționate informații despre Muzeul din Sîngerei și terenul de joacă pentru copii din orașul Drochia, se propune pe viu de prezentat aceste exemple de bune practici din orașele de nord tuturor participanților din zonele țintă din țară”- a conchis Radu Marandiuc.
La finalul evenimentului au fost înmânate diplome de apreciere pentru toți cei, care au contribuit și contribuie la buna desfășurare a proiectului în regiune.
După înmânarea diplomelor, domnul Grama, a mulțumit celor prezenți pentru implicare activă și a declarat evenimentul încheiat, sperând ca acesta să devină o pârghie esențială în abordarea participării bugetare de mai departe. Astfel, Administrațiilor publice locale, cât și Coalițiilor locale le revine în continuare rolul de stabilizator al bugetării participative atât în regiune, cât și în țară.
Masa rotundă a fost organizată în cadrul proiectului „Informează, abilitează și acționează! Societatea civilă pentru o mai bună guvernanță bugetară în Moldova” și este cofinanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer. Proiectul este implementat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, în calitate de partener principal, în consorțiu cu Konrad Adenauer Stiftung e.V. (KAS, Germania), Centrul pentru Studii Est-Europene (CSEE, Lituania) și Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE).
Notă de limitare a responsabilității
Această publicație a fost elaborată în cadrul proiectului „Informează, abilitează și acționează! Societatea civilă pentru o mai bună guvernanță bugetară în Moldova”, care este implementat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, în calitate de partener principal, în consorțiu cu Fundația Konrad Adenauer (KAS, Germania), Centrul pentru Studii Est-Europene (CSEE, Lituania) și Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE). Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer. Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reprezintă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene și Fundației Konrad Adenauer.