Noutăți

După o competiție intensă și plină de idei ale tinerilor din Bălți și Sîngerei, suntem încântați să anunțăm proiectele care vor primi finanțare în acest an în cadrul Fondului pentru Tineri Bălți și Sîngerei.

Această ediție a fost una dintre cele mai dinamice de până acum, iar fiecare proiect înscris a demonstrat creativitate, pasiune și dorința tinerilor de a îmbunătăți comunitatea sa.

În urma procesului de selecție, au fost desemnate 13 proiecte, care vor beneficia de finanțare în limita bugetului disponibil de 312 263,50 mii lei, cofinanțarea constituind 125 030 lei:

  1. „Împreună pentru Sport” -
  2. „Centrul Voluntarilor - Un loc al implicării”
  3. ”Teren Sportiv Modern
  4. ”SolarHub – încărcare cu Energie Verde”
  5. ”Atelierul creativității- educație și meșteșug”
  6. „Caravana Tinerilor pentru un Mediu Sustenabil”
  7. ”Bussola: Ghid pentru Viitor”
  8. ”Educația Ecologică - transformarea deșeurilor”
  9. „Tinerii decid: Implicare activă în comunitatea locală”
  10. ”Citind învăț să fiu”
  11. ”Pentru o eficiență a activităților sportive”
  12. ”Dulapuri în vestiarul școlar- visul fiecărui elev”
  13. ”O minte sănătoasă într-un corp sănătos”

Aceste inițiative au fost alese pe baza impactului și fezabilității implementării lor:

  • nivelul de participare a tinerilor din localitate;
  • nivelul de implicare prin finanțare a donatorilor – primărie,
  • agenți economici, băștinași;
  • activități de fundraising;
  • impactul proiectului asupra dezvoltării comunității;
  • nivelul de implicare a populației și de mobilizare comunitară.

Ce urmăresc aceste proiecte:

  1. „Împreună pentru Sport” – Grupul de inițiativă ”AGAPIS” și CHP (Clubul de Handbal Pepeni). Scopul acestui proiect este de a facilita accesul copiilor din comuna Pepeni la handbal, contribuind astfel la dezvoltarea fizică, socială și emoțională a elevilor. Parteneri: Primăria comunei Pepeni.
  2. „Centrul Voluntarilor - Un loc al implicării”- Grupul de inițiativă ”Tineri Activi”. Scopul constaă în crearea si amenajarea unui spațiu dedicat tinerilor voluntari. Parteneri – Primăria mun. Bălți.
  3. ”Teren Sportiv Modern” – Grupul de inițiativă ”VIERENII”. Scopul proiectului consta în îmbunătățirea infrastructurii sportive a școlii prin instalarea corpurilor de iluminat pe terenul sportiv. Parteneri - IP Gimnaziul ”Grigore Vieru”, s. Heciul Nou, r. Sîngerei.
  4. ”SolarHub – Încărcare cu Energie Verde” – Grupul de inițiativă ”Împreună pentru Viitor”. Acest proiect va oferi locuitorilor un spațiu modern, dotat cu panouri solare, prize USB și stații de încărcare pentru telefoane, trotinete și biciclete electrice. Parteneri – Primăria orașului Biruința.
  5. ”Atelierul creativității- educație și meșteșug” - Grupul de inițiativă ”Tinerii implicați”. Proiectul urmărește modernizarea atelierului de educație tehnologică al școlii și îmbunătățirea procesului educațional, dezvoltarea competențelor practice ale elevilor prin achiziționarea unei mașini laser de tăiat și gravat lemn. Parteneri – Primăria comunei Bilicenii Vechi.
  6. „Caravana Tinerilor pentru un Mediu Sustenabil” - Grupul de inițiativă ”Viitor Verde”. Scopul proiectului constă în creșterea nivelului de conștientizare și responsabilizare a tinerilor și a comunității largi privind efectele schimbărilor climatice și promovarea unui comportament ecologic active în municipiul Bălți. Parteneri: 3 licee din mun. Bălți
  7. ”Bussola: Ghid pentru Viitor” - Grupul de inițiativă ”Bussola”. Proiectul are ca scop sprijinirea a 20 de tineri, dintre care 10 din municipiul Bălți și 10 din raionul Sîngerei, inclusiv a celor din categoria NEET, în dezvoltarea competențelor esențiale pentru integrarea pe piața muncii și pentru luarea unor decizii informate privind viitorul lor profesional. Parteneri: Fondului pentru Tineri Bălți și Sîngerei.
  8. ”Educația Ecologică - transformare a deșeurilor” — Grupul de inițiativă ”Eco Tinerii”. Scopul proiectului este implicarea activă a elevilor din LTR „ I. Creangă”, mun. Bălți în formarea unei generații conștiente privind importanța sortării/reciclării și transformarea acțiunilor în deprindere. Parteneri - LTR ”Ion Creangă”, mun. Bălți.
  9. „Tinerii decid: Implicare activă în comunitatea locală” - Grupul de inițiativă ”Tineri în mișcare”. Scopul proiectului urmărește creșterea gradului de implicare a tinerilor din municipiul Bălți în procesul de luare a deciziilor la nivel local prin instruire, promovarea participării civice și elaborarea unor recomandări pentru îmbunătățirea politicilor de tineret. Parteneri: USARB Bălți.
  10. ”Citind învăț să fiu” – Grupul de inițiativă ”Tinerii în acțiune”. Scopul proiectului este de a motiva cât mai mulți tineri să citească cărți și facă abatere de la tehnologii măcar pe câteva ore. într-o atmosferă plăcută, în cadrul unui Club de lectură. Parteneri: CRAT, Municipiul Bălți
  11. ”Pentru o eficiență a activităților sportive” – Grupul de inițiativă Comunitatea școlară. Drăgănești, r. Sîngerei. Dotarea sălii de sport din gimnaziul ,,Vasile Alecsandri” Drăgănești și promovarea activităților sportive în mediul rural și implicarea persoanelor de diverse vârste în practicarea modului sănătos de viață. Parteneri - Gimnaziul ,,V. Alecsandri” Drăgănești.
  12. ”Dulapuri în vestiarul școlar- visul fiecărui elev” – Grupul de inițiativă ”MOTUS”. Scopul proiectului este promovarea unui stil de viață sănătos, creșterea coeziunii sociale, dezvoltarea abilităților și talentelor locale, accesibilitate și incluziune, îmbunătățirea infrastructurii sportive prin crearea de spații bine dotate și sigure. Parteneri – IP Gimnaziul ,,Iurie Boghiu” s. Flămânzeni r. Sîngerei.
  13. ”O minte sănătoasă într-un corp sănătos” — Grupul de inițiativă ”Luceafărul”. Scopul principal al inițiativei este de a îmbunătăți sănătatea fizică și mintală a copiilor și tinerilor din orașul Biruința prin crearea unui spațiu în aer liber dotat cu aparate de fitness. Parteneri: Primăria Biruința.

Felicitări tuturor participanților!

Împreună construim o comunitate autentică de tineri activi!

Proiectul Fondul pentru Tineri Bălți și Sîngerei este coordonat de către AO Caroma Nord Moldova, finanțat de Fundația Est-Europeană / East Europe Foundation - Moldova din sursele acordate de Embassy of Sweden in Chișinău.