Noutăți

Scopul general al proiectului constă în conștientizarea problemelor de mediu, monitorizarea și planificarea politicilor locale/ activităților de protecție a mediului la nivelul municipiului Bălți. Prin realizarea acestui obiectiv dorim să ajungem la înțelegerea valorilor comune de unire între ONG-urile din municipiul Bălți și regiunea de nord în domeniul dezvoltării durabile, care ar apărea ca fundal pentru cooperarea ulterioară.

Proiectul a generat o serie de rezultate impresionante care au consolidat implicarea comunității din municipiul Bălți în domeniul protecției mediului și adaptării la schimbările climatice. Unul dintre momentele cheie a fost organizarea Mesei Rotunde de lansare a proiectului, la care au participat 20 de funcționari publici și reprezentanți ai ONG-urilor locale, deschizând astfel calea pentru un dialog constructiv privind strategiile de eficientizare a resurselor și măsurile necesare pentru combaterea schimbărilor climatice. De asemenea, un număr semnificativ de 36 de reprezentanți ai Administrației Publice Locale și 10 ONG-uri au fost instruiți și abilitați cu cunoștințe noi în domenii esențiale precum advocacy, eficientizarea resurselor și schimbările climatice. Aceste sesiuni de instruire au fost urmate de două ateliere de lucru pe tema advocacy și alte două ateliere dedicate eficienței energetice, implicând funcționari publici, inspectori de mediu, specialiști din diverse domenii, cadre didactice, elevi și studenți. În total, 50 de persoane au fost antrenate în elaborarea planurilor locale de acțiune pe mediu.

Un alt rezultat important a fost crearea Gărzii Verzi în patru instituții de învățământ din Bălți. Garda Verde a organizat 23 de activități de informare și promovare a Concursului municipal „Acționează asupra CO2”, care a reușit să mobilizeze 254 de elevi, dintre care 151 fete și 103 băieți. Concursul a adus o participare activă, cu 120 de copii și tineri cu vârste cuprinse între 8 și 18 ani înscriși. Galeria de desene realizate de aceștia, cu tematică ecologică, a fost expusă în Primăria Bălți și la Muzeul de Istorie, contribuind la creșterea vizibilității proiectului și la sensibilizarea publicului larg.

Un alt moment notabil a fost organizarea Forumului „Justițiarii ECO,” care a reunit 120 de persoane și a facilitat adoptarea unei rezoluții la nivel local. În cadrul acestui forum, participanții au identificat măsuri concrete pentru combaterea schimbărilor climatice și protejarea mediului la nivel comunitar. Totodată, a fost realizată o campanie de salubrizare, demonstrând angajamentul colectiv pentru îmbunătățirea condițiilor de mediu.

Acordurile de colaborare încheiate cu Administrația Publică Locală și mai multe instituții de învățământ din municipiul Bălți au fost fundamentale pentru asigurarea continuității acestor inițiative. În plus, elaborarea unui studiu de analiză a politicilor ecologice, aplicarea unui chestionar în rândul funcționarilor și organizarea a trei vizite de documentare au contribuit la identificarea celor mai bune soluții pentru dezvoltarea de politici ecologice durabile.

Proiectul a reușit să crească nivelul de implicare civică și conștientizare ecologică, atingând un nivel de 80% de angajament în rândul participanților, ceea ce arată că inițiativele propuse au avut un impact pozitiv semnificativ asupra comunității.

Perioada: septembrie 2023 - august 2024

Valoarea: 400 000 lei, dintre care 360 000 lei grant AO EcoContact și contribuția AO Caroma Nord - 40 000 de lei

Link:Forumul „Justițiarii ECO” a avut loc la Primăria Bălți

Link:La Bălţi s-a desfăşurat Forumul „Justițiarii ECO” pentru un mediu sănătos și justiție verde”, susţinut de Suedia

Link:Participarea ”FEE-Nord” SA la forumul ”Justițiarii ECO”

Link:CET-Nord promovează politici sustenabile de mediu la nivel local

Link:De la educație ecologică la activități de advocacy în politicile de mediu locale – proiect desfășurat la Bălți, cu suportul Suediei