Programul „ŞCOALA VERDE - un alt drum spre verdele Moldovei”

ANUL 2021

COALIȚIA LOCALĂ ÎN ORAȘUL FLOREȘTI

La începutul anului 2021, Coaliția locală pentru participare bugetară în orașul Florești și-a reluat procesul de instruire cu 2 sesiuni tematice: Abordarea Teritorială a Dezvoltării Locale (ATDL) și Bugetare sensibilă la gen (BSG).

MODULUL: ABORDAREA TERITORIALĂ A DEZVOLTĂRII LOCALE (ATDL)

Sesiunea 1: 11 ianuarie 2021; Sesiunea 2: 05 februarie 2020

Obiectivul instruirii de învățare a fost înțelegerea a ce este Abordarea Teritoriale a Dezvoltării Locale (ATDL), Reforma Descentralizării, disparitățile locale și înțelegerea semnificației ATDL în cadrul acestui proiect.

La început, domnul Victor Cotruță, PhD, expert independent și dl. Vasile Grama, Conf. univ, Facultatea Geodezie și Cadastru, UTM au explicat participanților ce este ATDL, care sunt elementele de bază promovate de această politică națională și cum ar trebui să fie înțeleasă dezvoltarea locală.

Apoi, a fost prezentată situația curentă din Republica Moldova, cadrul național de politici în domeniul dezvoltării regionale (SNDR 2016-2020) și descentralizării (SNDR 2012-2018), care conștientizează necesitățile ce vin din partea APL-urilor pentru un ATDL veritabil, precum și caracterul multidimensional și integrat, necesar pentru a putea asigura o dezvoltarea locală durabilă.

Experții au folosit argumente de ce ATDL trebuie promovată de către APL, ilustrând avantaje comparative de care se bucură autoritățile care promovează dezvoltarea locală.

Sesiunea a oferit spațiu pentru lucru în grupuri, discuții, întrebări și răspunsuri din partea celor prezenți. În cadrul activităților practice, participanții au fost împărțiți în 4 grupuri, fiecare grup primind o fișă în care era ilustrată câte o situație dintr-o localitate ipotetică, astfel încât fiecare grup să reprezinte o localitate și să înțeleagă mai bine pilonii ATDL.

La eveniment a fost prezentă și vice-primarul orașului Florești, doamna Rotarciuc Olesea, care a susținut că este necesar să identificăm adecvat politici naționale de susținere a dezvoltării urbane și rurale, să înțelegem legătura dintre descentralizarea administrativă și dezvoltarea economică locală, apoi să promovăm acest subiect împreună cu organele centrale cât mai serios.

MODULUL: BUGETARE SENSIBILĂ LA GEN (BSG)

Prima sesiune de instruire a membrilor Coaliţiei Locale Florești a avut loc în data de 19 februarie 2021.

Sesiunea 2: a fost realizată în data de 24 februarie 2021. Instruirile au avut loc în incinta sediului AO ”Ungherașul Fericirii” și restaurantul ”Favorit”.

Agenda sesiunilor a inclus următoarele subiecte:

  • Acte normative
  • Strategia pentru egalitatea femeilor și bărbaților 2017- 2021
  • Planul de acțiune gender
  • Strategii și activități de bază BSG la nivel local
  • Transpunerea procesului BSG în Procesul bugetar

Pentru a asigura implementarea BP în orașul Florești și înțelegerea subiectelor tematice privind BSG, au invitate mai multe persoane din diferite instituții și categorii sociale. Experții au făcut câteva prezentări despre bugetarea orientată pe drepturile omului (BODO) și bugetarea sensibilă la gen (BSG), explicând importanța asigurării nediscriminării și egalității tuturor persoanelor, inclusiv a femeilor, copiilor, săracilor, minorităților, persoanelor în vârstă, persoanelor cu necesități speciale la toate etapele procesului bugetar. La fel a fost menționat faptul că la elaborarea bugetului local este imperios să se țină cont de realizarea nevoilor fundamentale ale oamenilor, cea ce ar consolida relația dintre APL și cetățeni, cât și echitatea în cadrul societății.

În fond, se atinge un proces participativ, transparent, în care deciziile privind cheltuirea și colectarea de banilor publici sunt luate direct de către oameni, în special de reprezentanții categoriilor defavorizate.

În acest context s-au purtat discuții despre sporirea echității și asigurarea accesului echilibrat la serviciile publice ale tuturor grupurilor sociale, analizând modelele tradiționale bugetare, fără a acorda o atenție sporită drepturilor omului.

Participanții au menționat că această temă este pentru prima dată adusă în discuție și că nu s-au gândit la importanța promovării egalității de gen în procesul bugetar, mai mult ca atât, sunt necesare multe cunoștințe pentru ajustarea procesului la aceste dimensiuni.

La încheiere, experții au prezentat propria viziune asupra măsurilor de implementare bugetară sensibilă la gen, menționând că este important ca fiecare aparte interesată să cunoască:

  • care sunt activitățile necesare la fiecare etapă a procesului bugetar;
  • care sunt resursele disponibile la nivelul APL pentru a implementa dimensiunea de gen la fiecare etapă a procesului bugetar
  • care sunt angajamentele reale pe care acesta le poate face?
  • cum societatea civilă poate contribui la implementarea dimensiunii de gen la nivel local?

Iar pentru aceasta, se recomandă utilizarea unui mix de tehnici care să asigure și un nivel înalt de reprezentativitate, dar și să permită colectarea informației valoroase pentru autorități.

ORGANIZAREA CAMPANIEI DE INFORMARE PRIVIND BP ÎMPREUNĂ CU CONSULTANTII ȘI MEMBRII CL FLOREȘTI

În perioada ianuarie - februarie 2021 au fost desfășurate mai multe întâlniri și sesiuni de lucru cu administrația orașului Florești și membrii Coaliției Locale.

Scopul acestor întâlniri a fost de a prezenta autorităților locale Raportul de activitate a membrilor Coaliției locale pentru anul 2020 și de a aproba Planul de acțiuni pentru anul 2021.

Primarul orașului Florești, Iurie Gangan, a menționat că își pune speranțe în această inițiativă şi mizează pe participarea şi implicarea locuitorilor orașului Florești în dezvoltarea proiectelor de dezvoltare locală.

În urma discuțiilor purtate a fost aprobat Raportul anual 2020, care a fost plasat pe pagina web a primăriei: http://primariafloresti.md/wp-content/uploads/sites/9/2021/02/1.-RAPORT-_CL_Floresti-2020ult.pdf?

Un alt rezultat al acțiunilor întreprinse a fost discutarea și aprobarea Planului de activitate a CL și APL, propus de consultanții ”Expert-grup”.

Primăria Florești a adoptat Planul de acțiuni al APL pentru participare bugetară în orașul Florești prin dispoziția primarului Nr.26-/7din 25.02.21, unde se stipulează și despre formarea grupului de lucru în cadrul Programului de Bugetare Participativă, o componentă nouă în guvernanța locală. Informația mai amplă poate fi găsită pe site-ul primăriei, la capitolul Transparență și responsabilitate”:http://primariafloresti.md/.

Planul de activitate a CL a fost aprobat de către membrii Coaliției în baza PV nr.5 din data 05 februarie 2021. Conform calendarului din Regulamentul cu privire la mecanismul de implementare a bugetării participative (BP), lansarea anunțului despre BP în orașul Florești trebuie să se realizeze nu mai târziu de 15 februarie 2021, cu plasare dosarului de site-ul primăriei.

Astfel s-a stabilit implementarea CAMPANIEI DE INFORMARE A POPULAȚIEI în perioada 15 februarie - 25 martie 2021, cât și realizarea de SESIUNI DE INSTRUIRE privind procedura de aplicare la Programul de ”Bugetare Participativă”, pentru implicarea a unui număr cât mai mare de cetățeni activi în definirea şi abordarea problemelor locale.

S-a hotărât ca în perioada de consultare a populației să fie deschise 2 puncte/adrese (în format elecronic, dar și fizic) unde cetățenii să poată adresa întrebări, iar la necesitate să fie consultați pe diferite întrebări:

Primăria orașului Florești

Str. Ștefan cel Mare 30

Relații cu publicul: 0-250-2-22-44

Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

http://primariafloresti.md/

AO ”Consiliul Raional al Tinerilor din Florești

Secretariatul Coaliției Locale Florești

Str. Crinilor 36

GSM: 069408418

E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Cu sprijinul experților s-au elaborat materialele informaționale (anunțul, afișa și pliantul campaniei). Apoi anunțul despre lansarea procesului de implementare a BP a fost plasat pe site-ul primăriei:

https://www.facebook.com/photo?fbid=757138258557850&set=a.112809819657367

Dat fiind faptul că acest proces este pentru prima dată testat în oraș, administrația locală a cerut susținerea consultanților și experților proiectului la etapă de lansare a programului BP și informare a populației.. Astfel au fost realizate 2 sesiuni de informare și instruire a populației locale, privind mecanismul BP și procedura de aplicare a proiectelor, cât și o sesiune separată la tema ”Ce reprezintă un proiect”.

Sesiunile de informare și consultare au fost conduse de către domnul Victor Cotruță și domnul Vasile Grama, experți în cadrul proiectului.

Responsabili de consultarea de mai departe a cetățenilor sunt primăria orașului Florești și secretariatul Coaliției locale.

https://www.facebook.com/CRT.Floresti/photos/a.759265697574863/1763350120499744/

Pe pagina web, dar și facebook a primăriei Florești se pot găsi informații actualizate despre BP: http://primariafloresti.md/2021/02/16/atentie-pentru-toti-locuitorii-orasului-floresti/.

Secretarul Coaliției, Dumitru Stoica, directorul asociației obștești ”Consiliul Raional al Tinerilor din Florești”, a creat o pagină facebook destinată Campaniei și procesului de BP în Florești: https://www.facebook.com/Coali%C8%9Bia-Local%C4%83-Flore%C8%99ti-110039054461959,unde zilnic sunt expuse acțiuni întreprinse de membrii Coaliției și cetățenii orașului Florești.

Amintim, că în premieră anul acesta, Primăria orașului Floreşti lansează concursul de propuneri de proiecte în cadrul Programului de Bugetare Participativă, orientat către locuitorii orașului Floreşti, în scopul rezolvării unor probleme locale.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm contactați:

Rodica FRECAUȚANU, Director Executiv AO „Caroma Nord”, partener regional nord.
GSM: 079124353
e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Dumitru STOICA, Directorul AO ”Consiliul Raional al Tinerilor din Florești”,secretarul Coaliției Florești.
GSM: 069408418
e-mail:Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Proiectul „Informează, abilitează și acționează! Societatea civilă pentru o mai bună guvernanță bugetară în Moldova”, este implementat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, în calitate de partener principal, în consorțiu cu Konrad Adenauer Stiftunge.V. (KAS, Germania), Centrul pentru Studii Est-Europene (CSEE, Lituania) și Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE). Proiectul este implementat cu suportul financiar oferit de Uniunea Europeană și Konrad Adenauer Stiftunge.V.